Ervaringen met Yoga

Hieronder enkele ervaringen van deelnemers van de yogalessen bij Yoga Centrum Harmonie in jezelf. (Binnenkort meer).

Ruim twee jaar geleden leverden mijn levensomstandigheden mij veel stress op en verkeerde ik in een algehele staat van malaise. Enigszins wanhopig zou je kunnen zeggen, heb ik yoga aangegrepen als redmiddel. Ik had lang geleden wat ervaring met zwangerschapsyoga opgedaan en dat was immers ook ‘goed bevallen’. Ik nam me dan ook voor om het een serieuze kans te geven, de instructies goed op te volgen en vooral vol te houden.
Gelukkig, voelde ik al vrij snel dat ik bij Jessica in goede handen was en dat gaf mij extra motivatie. Zij leerde mij mezelf te ontspannen en contact te maken met mijn lichaam en geest. Hierdoor werd ik mij ervan bewust dat ik zowel mijn mentale als fysieke grenzen nooit heb gerespecteerd. Ik begon me af te vragen of ik eigenlijk wel grenzen had en waarom ik in vredesnaam zo slecht voor mezelf zorgde. Dit inzicht alleen al, heeft voor mij onvoorstelbaar veel in positieve zin veranderd. Ik begon spontaan weer voor mezelf te zorgen, rust en ontspanning te omarmen en hier bovendien erg van te genieten.
Doordat yoga mij in staat stelt mijzelf weer te ‘voelen’ kan ik mij nu als een radio afstemmen op mijn eigen, unieke frequentie. Zo tekenen mijn behoeften zich steeds duidelijker af  en gaat het stellen van grenzen als vanzelf.  Andere ‘stoorzenders’ beïnvloeden me nauwelijks meer; ik ben veerkrachtiger en wat me niet dient kan ik nu makkelijker loslaten. Mijn energiepeil is na járen van ver beneden gemiddeld, gestegen naar soms zelfs ongekende hoogte. Ik heb het gevoel alsof ik weer ‘aan’ sta in plaats van ‘standby’.
Al met al voelt het leven voor mij nu een stuk lichter aan. Vanuit dit gevoel wil ik graag zoveel mogelijk mensen uitnodigen om met yoga hun voordeel te doen.

Bianca

Een paar jaar geleden was ik op zoek naar een mogelijkheid om yoga te beoefenen. Ik werd door een kennis getipt om naar Enkhuizen te gaan en bij Harmonie in jezelf lessen te volgen.
Een serie van 3 proeflessen volgden, waarbij ik getroffen werd door de fijne rust kalmte die onze docente Jessica uitstraalt. Ze heeft een hele prettige stem waardoor de meditatie altijd een hele fijne ervaring is. De lessen hebben mij altijd heel erg goed gedaan. Ik kwam altijd uitgerust en energieker thuis.
Ook heb ik bij haar een training Mindfulness gedaan. Een hele intensieve, leerzame en fijne ervaring. Net als met yoga, gaat Jessica ook hier heel kundig en gewetensvol te werk.
Sinds kort ben ik verhuisd en is het niet  praktisch meer om in Enkhuizen de lessen te blijven volgen. Met pijn in het hart heb ik afscheid genomen, me realiserend dat ik enorm heb geboft. Ik hoop in mijn huidige woonplaats weer yoga te kunnen volgen, en weer zo’n fijne docent te treffen.

Jessica, bedankt voor alles🌺

Carla

‘Je hoeft niets te presteren en je hoeft nergens naartoe’

In maart 2017 begon ik met de mindfulness cursus bij Jessica toen ik behoorlijk was opgebrand. Behalve vermoeid voelde ik me gefaald, twijfelde ik aan alles en was mijn zelfbeeld laag. Tijdens de cursus werd ik enorm geconfronteerd met dat zelfbeeld en werd mij duidelijk dat ik jarenlang helemaal niet goed voor mezelf had gezorgd. Ik zette altijd de behoefte van de ander op de eerste plaats en legde de lat in werk en relaties (té) hoog. Toch voelde ik steeds minder voldoening in alles wat ik deed. De mindfulness cursus was voor mij een eerste stap op weg naar verandering. Ik leerde op een milde manier naar mijzelf te kijken en meer stil te staan bij het moment in plaats van door te denderen. Dat was wat ik nodig had. Jessica is super lief en geduldig met iedereen, dus ik voelde me altijd veilig en welkom. Op momenten dat ik terugval in mijn oude patroon dan denk ik vaak aan Jessica’s woorden: ‘Je hoeft niets te presteren en je hoeft nergens naartoe’. Dat zet me dan weer met beide benen op de grond.

‘Daag jezelf uit, maar ga niet over je harde grens’

Ik heb alle vormen van yoga bij Jessica uitgeprobeerd, maar hatha yoga past het beste bij mij. Ik ben geneigd om over mijn eigen grenzen heen te gaan, zonder op te merken dat het eigenlijk niet zo goed met me gaat. Hatha yoga is een vorm van yoga waarbij inspanning afgewisseld wordt met momenten van ontspanning. Ik leer op deze manier beter te luisteren naar mijn lichaam, en rustmomenten in te lassen. Even van een afstandje naar mezelf te kijken en bewust te worden van wat ik allemaal aan het doen ben. Jessica is er een kei in om mensen daarin te begeleiden. Echt the best. Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit niet aan yoga deed. Zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven is het geworden.

Ellen