Yoga lessen

Het doel van Yoga.

Voor mij is het eerste doel van yoga lichaam en geest tot rust brengen. Rust vinden in het dagelijks leven. Toch zeg ik liever, richt je op het proces, en niet op een einddoel. Je blijft je van moment tot moment ontwikkelen, je hele leven lang. Geniet van dit proces in plaats van te streven naar een einddoel wat steeds voor je uitschuift. Geniet van dit moment, Nu. Het is het spel van het leven.
Door op je yogamat te oefenen met lichamelijke houdingen en meditatie word je je meer bewust van wat zich in jou afspeelt. Je leert je (lichamelijke) grenzen kennen, je word je bewust van je (automatische) patronen, weerstand, de reacties van het denken, overtuigingen en niet te vergeten de emoties. Je leert al die delen van jezelf vriendelijk en bewust kennen, herkennen en vooral ook erkennen. 
Je gaat onder andere in de lessen je (lichamelijke) grenzen onderzoeken en daarmee leren omgaan. De zachte grens die je langzaam kunt verleggen wat er voor zorgt dat je sterker en soepeler word en tegelijkertijd binnen de harde grens blijven waar je jezelf forceert. Het gaat erom goed te gaan voelen wat jouw lichaam je aangeeft en daar naar te leren luisteren.
Tegelijk krijg je ook inzicht in hoe jouw geest reageert op bijvoorbeeld lichamelijke ongemakken, weerstand en momenten van stilte. Je doet (figuurlijk) een stap naar achteren en bekijkt wat er in jou gaande is.
Je leert gedachten en emoties op een andere manier te bekijken. Je staat er niet meer middenin alsof je meegesleurd wordt in een tornado, maar ziet het allemaal aan je voorbij gaan. Je staat in het oog van de storm, waar het stil en onbeweeglijk is. Je bent de toeschouwer en je kijkt naar wat zich aan jou voordoet zonder dat het je deert. Je zal langzamerhand acceptatie en een diepere rust gaan vinden, waardoor ook weerstanden langzaam gaan oplossen en je in dieper contact met jezelf komt. Voorbij de lagen van het denken, emoties en het lichaam. 
Je neemt je eigen ontwikkelde inzichten en wijsheid mee in het dagelijks leven zodat je in het dagelijks leven die innerlijke rust en kalmte behoud, wat er ook gebeurd, hoe druk je het ook hebt. Wat je op de yogamat leert in het klein, pas je toe in het dagelijks leven. Daar ligt de grootste uitdaging. In contact blijven met de innerlijke kalmte onder of achter je gedachten en emoties waardoor je een diepere vrede en geluk zal gaan ervaren. 
Yoga Centrum Harmonie in jezelf – Enkhuizen