(Integrale) Hatha Yoga is een ook rustige vorm van yoga, waarbij momenteel wel de meest actieve vorm die op dit moment gegeven wordt in het yoga centrum.

We beginnen de les met enkele momenten van rust om de aandacht naar onszelf te brengen. De verschillende yoga houdingen worden enige tijd aangehouden of in een vloeiende rustige beweging gedaan om ze vervolgens af te wisselen met momenten van ontspanning om de uitwerking in het lichaam te voelen. Dit heeft als doel dat er lichaamsbewustzijn wordt gecreëerd en daarmee ook bewuster (en oefenen in oordeelloos) van de grenzen van je lichaam. Daarbij kun je je ook bewust worden van waar je bijvoorbeeld nog spanning vasthoud en het bewust kan leren loslaten. Door dit te oefenen zal je merken dat je in het dagelijks leven hier ook bewuster van zal zijn en het uiteindelijk makkelijker kunt loslaten.

De yoga houdingen bevorderden natuurlijk de lichamelijke gezondheid met het soepel en sterk maken en houden van je lichaam. Naast de yoga houdingen worden er soms ook ademoefeningen gedaan om het lichaam dieper te ontspannen of juist even extra te activeren. De adem heeft veel effect op ons zenuwstelsel en hoe we ons voelen. Dit wordt onbewust aangestuurd maar kunnen we ook bewust aansturen zodat we onze staat van zijn kunnen veranderen. We sluiten de les af met een begeleide ontspanning meditatie met verschillende thema’s met als doel lichaam en geest tot rust te brengen en verdere verdieping voor innerlijke ontwikkeling.

Met Hatha Yoga beoefenen we iets actievere houdingen dan bij Mindful Yoga met soms ook oefeningen op de rustige flow van je ademhaling.

Yoga Centrum Harmonie in jezelf – Enkhuizen