Mindful Yin Yoga is een zachte, rustgevende vorm van yoga die enerzijds gericht is op opmerkzaamheid (Mindfulness) en anderzijds gericht is op ontspanning (Yin). Het is dus een combinatie van Mindfulness met Yin yoga houdingen. Bij Yin houdingen richten we ons op het ontspannen van de spieren en het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten.

Er wordt in deze les o.a. een aandachtsoefening gedaan vanuit de Mindfulness. Dit kan bijvoorbeeld een adem-, lig- of zitmeditatie gericht op opmerkzaamheid zijn, maar soms ook met thema’s als visualisatie- of vriendelijkheid. Je traint hierdoor om bewust aandacht te geven en te onderzoeken wat zich in jou afspeelt. Je leert als het ware een milde vriendelijke aandacht te geven aan zowel het prettige als het minder prettige wat zich in jou afspeelt.

We nemen in Yin yoga wat langer de tijd om in een houding te blijven dan bij de andere vormen van yoga. Bij deze (beginners) Yin Yoga les blijven we gedurende 3 a 4 minuten in een houding. We blijven langere tijd in een houding zodat het effect goed kan door dringen in diepere lagen van het lichaam. (Waar we dan ook weer uitkomen bij het bindweefsels en de gewrichten).

Bovendien doordat we langer in een houding blijven heb je alle tijd om opmerkzaam te zijn van wat zich in je lichaam en geest afspeelt en bewust te voelen waar je grenzen liggen, waarna je ze ook beter kunt bewaken.

Yin yoga houdingen brengen ruimte, soepelheid en ontspanning met zich mee. Je leert ontspanning te vinden in de inspanning. En dat werkt natuurlijk uiteindelijk door in het dagelijks leven.

Yin Yoga is de tegensteller van bijvoorbeeld Vinyasa Yoga (Yang Yoga). In Yin yoga houdingen richten we ons op het loslaten en dus ook meer op verlengen van de spieren, waar we bij zijn tegenhanger Vinyasa Yoga juist gericht zijn op spierkracht en de spieren versterken.

Yoga Centrum Harmonie in jezelf – Enkhuizen