Mindful Yoga is een combinatie van Mindfulness en Yoga. Je zou het ook wel bewegen in aandacht kunnen noemen. De yogahoudingen zijn rustig, mild en toegankelijk. In Mindful Yoga draait het vooral om te leren om opmerkzaam te zijn van het moment en te onderzoeken waar bijvoorbeeld je grenzen liggen, zonder dat het er toe doet waar je grenzen liggen. Je bent bewust bezig met je eigen proces. Het gaat er in yoga zeker niet om hoe soepel en lenig je bent maar juist om zowel lichamelijk als geestelijk jouw eigen grenzen te verkennen, herkennen maar vooral ook erkennen en daar naar te leren luisteren.

We beginnen deze yogales met een meditatie vanuit de mindfulness om te oefenen met de aandacht erbij te houden. Dit kan bijvoorbeeld een adem-, lig- of zitmeditatie zijn gericht op opmerkzaamheid, maar soms zijn er ook thema’s als visualisatie- of vriendelijkheid. Je traint hiermee om bewust aandacht te geven aan het moment en te onderzoeken wat zich in jou afspeelt op dat moment. Je leert als het ware een milde vriendelijke aandacht te geven aan zowel het prettige als het minder prettige wat zich in jou afspeelt.

Mindful Yoga verschilt van Integrale Hatha Yoga doordat het niet persé gericht is op loslaten, maar meer op het opmerkzaam zijn en met een nieuwsgierige blik te kijken naar alles wat zich in jou afspeelt. Het loslaten kan dan ook als vanzelf ontstaan door je in eerste instantie alleen al bewust te worden.

Yoga Centrum Harmonie in jezelf – Enkhuizen