Mindful Yoga is een combinatie van Mindfulness en Yoga. Je zou het ook wel bewegen in aandacht kunnen noemen. De yogahoudingen zijn rustig, mild en toegankelijk. In Mindful Yoga draait het vooral om te leren om opmerkzaam te zijn van het moment en te onderzoeken waar bijvoorbeeld je grenzen liggen, zonder dat het er toe doet waar je grenzen liggen. Je bent bewust bezig met je eigen proces. Het gaat er in yoga zeker niet om hoe soepel en lenig je bent maar juist om zowel lichamelijk als geestelijk jouw eigen grenzen te verkennen, herkennen maar vooral ook erkennen en daar naar te leren luisteren.

We beginnen deze yogales met een meditatie vanuit de mindfulness om te oefenen met de aandacht erbij te houden. Dit kan bijvoorbeeld een adem-, lig- of zitmeditatie zijn gericht op opmerkzaamheid, maar soms zijn er ook thema’s als visualisatie- of vriendelijkheid. Je traint hiermee om bewust aandacht te geven aan het moment en te onderzoeken wat zich in jou afspeelt op dat moment. Je leert als het ware een milde vriendelijke aandacht te geven aan zowel het prettige als het minder prettige wat zich in jou afspeelt.

Mindful Yoga verschilt van Integrale Hatha Yoga doordat het een mildere vorm van yoga is. Ook is Mindful yoga net iets meer gericht op het (oordeelloos) opmerkzaam zijn en meer onderzoekend te kijken naar alles wat zich van moment tot moment in jou afspeelt. Het loslaten kan dan soms al als vanzelf ontstaan door je in eerste instantie alleen al bewust te zijn van de gedachten die zich aan je voordoen of de fysieke spanning in je lichaam, zonder dat dat het doel opzich is.

Yoga Centrum Harmonie in jezelf – Enkhuizen