Yoga Nidra wordt ook wel de yoga van de slaap genoemd. Ons lichaam komt in een toestand van rust, terwijl onze geest helder en wakker blijft. Tussen waken en slapen in. Het lichaam ligt stil, terwijl het bewustzijn wordt begeleid op een ontdekkingsreis. Hierdoor zal het lichaam in een diepe toestand van rust komen, waarbij het parasympatische deel van het (autonoom) zenuwstelsel actief wordt, wat o.a. staat voor rust en herstel.

Wanneer er veel (chronische) stress wordt ervaren in het dagelijks leven zal je lichaam continu in een actieve (overleving) toestand zijn (de vecht/vlucht reactie). Dit vraagt ontzettend veel van het lichaam en put het uiteindelijk ook uit. Ook als je moeite hebt om echt (diep) te ontspannen en vaak niet goed slaapt zal je je lichaam uiteindelijk uitputten. Hierdoor wordt het lichaam meer vatbaar voor allerlei andere klachten, aandoeningen en ziektes. Yoga Nidra helpt je om je systeem weer tot rust te brengen zodat het lichaam kan herstellen en kan opladen. Yoga Nidra is wetenschappelijk bewezen één van de meest krachtige methodes om een diepe staat van ontspanning te bereiken.

Bij het woord Yoga denkt men vaak al snel aan allerlei bewegingsoefeningen. Bij Yoga Nidra echter lig je ontspannen op je rug met een warme deken over je heen en kom je langzamerhand in een diepe staat van ontspanning. Tijdens Yoga Nidra is je bewustzijn tussen waken en slapen, een staat die je normaal gesproken alleen bereikt in je diepe slaap. In deze staat functioneer je op een dieper niveau van bewustzijn. Door middel van begeleide ontspanningsoefeningen en visualisaties zal je ondervinden dat je hersengolven zich tussen ‘alfa’ (meditatie) en ‘theta’ (droom)-staat begeven, waardoor je een hele diepe staat van bewust ontspanning kunt ervaren. Je bent je bewuster van je werkelijke zelf, voorbij ik/ego (de goed/fout denken) en kan zelfs in een soort van trance staat/ hoger bewustzijn ervaren.

Aangezien Yoga Nidra heel ontspannend werkt kan het worden gebruikt om te zuiveren, blokkades en overtuigingen langzaam maar zeker los te laten. Door de beoefening van Yoga Nidra maak je je hele systeem vrij van diepgewortelde impressies die misschien wel jarenlang voor stress hebben gezorgd. Zo kan het er voor zorgen dat je beter en dieper slaapt, je beter kunt concentreren, meer rust, creativiteit en energie hebt en dat je immuunsysteem sterker wordt. Daarnaast kan deze vorm van yoga helpen tegen angsten, depressie, burn-out, en zelfs een te hoge bloeddruk.

Eén goede Yoga Nidra sessie staat ongeveer gelijk aan 3 uur slaap. Daarom voel je je na Yoga Nidra vaak verfrist en uitgerust. Yoga Nidra is niet alleen een manier van lekker ontspannen, het is iedere keer weer een unieke ervaring. Yoga Nidra helpt je om je verbonden te voelen met jezelf en daarmee ook met anderen en met de wereld om je heen.

Of je nu al goed in je vel zit of juist nog niet, iedereen heeft baat bij een goede sessie!